Det har været en fantastisk inspirerende fredag, netop i dag!

Det har været en fantastisk inspirerende fredag, netop i dag!


Min morgen startede i Børsbygningen midt i København. Hvis I har læst nogle af mine tidligere indlæg, så ved i jeg bare elsker at lade mig omfavne af netop dén bygnings smukke rum.

Årsagen til besøget var en invitation fra IT brancheforeningens Bæredygtighedsudvalg om at mødes med selveste Lisbeth Bech Poulsen. Medlem af Folketinget og IT ordfører for SF.

Jeg har glæder mig i flere dage og har været spændt som en flitsbue hele morgenen. Jeg vågnede sågar kl. 04.30 med et sæt – JEG HAR SOVET OVER MIG! Heldigvis ikke…

Emnet for mødet var dialog omkring Lisbeth Bech Poulsen fremsatte forslag om pant på mobiltelefoner og elektronik generelt. Det vil sige også PC udstyr, Tablets m.m.

Jvnf. TV2 artiklen udtaler Lisbeth Bech Poulsen, ”Vi vil gerne have, at danskerne rent faktisk får indleveret deres gamle elektronik. Som det er nu, får folk simpelthen ikke indleveret det, selvom mobiltelefoner indeholder metaller, som kan genbruges” http://nyheder.tv2.dk/politik/2018-08-08-vil-saette-pant-paa-mobiltelefoner-og-computere-skal-ogsaa-gaelde-gammel.

IT Branchen’s holdning er ret klar, pant er ikke vejen frem https://itb.dk/news/der-er-ikke-brug-flaskepant-paa-mobiler.

Personligt tror jeg ikke at et pantsystem på 100 – 200 kr. vil få os til at indlevere udstyret. Især mobiltelefoner har en værdi på brugtmarkedet. Desuden ved vi alle nok godt , at elektronik skal afleveres bestemte steder, idet metaller m.m. kan genbruges.

En anden væsentlig årsag i hele returproblematikken/skrotproblematikken af hhv smartphones, PC’er og tablets er, hvorledes vi i den henseende vil forholde os til sikkerhed og GDPR problematikker. Ligeledes vil der skulle findes en løsning for meget af det udstyr der bruges i den professionelle verden, som i bred udstrækning blive genbrugt og videresolgt til f.eks. Afrika.

På det rent personlige plan, vil det at aflevere vores udstyr til skrot kræve, at vi hver især kan være helt trygge nede i maven omkring at vores data og vores billeder – altså hele vores privatliv – er behørigt backet up og slettet på de enheder vi afleverer.

Har vi alle i dag den tryghed når vi skifter udstyr?

På arbejdspladsen ja (forhåbentlig), men hvad med vores private udstyr?

Dernæst er der tilgængeligheden. Det skal være nemt. At få E-affaldsbeholdere (skraldespand til elektronik) ud på matriklerne (husstandene), således vi ved, at det bliver håndteret på korrekt vis, kan måske også være en af nøglerne.

Jeg tror vi alle kan være enige om, at jo mere vi kan genbruge jo bedre. Ovennævnte argumenter er hovedårsagerne til at jeg stadig har en skuffe med 4-5 mobiltelefoner, 1 tablet, headsets, 2 PC’er m.m. liggende i en skuffe.

Hvad er din??

Et stort tak til @IT Brancheforeningen, @Mette Lundberg, @Sif Neldeborg, @Louise Koch og ikke mindst @Lisbeth Bech Poulsen, for at jeg måtte deltage i en så inspirerende dialog.

Heidi