9. december – Dine spørgsmål, mine svar

Dine spørgsmål, mine svar

9. december


Image
»Jeg gjorde meget ud af at planlægge. Jeg vidste præcis, hvornår jeg i løbet af ugedagene kunne arbejde længe og, hvornår jeg skulle læse.«


Hvad er forskellen på en Executive MBA, en MBA og en mini MBA?

Ifølge min overbevisning har en mini MBA intet med hverken en MBA eller en Executive MBA at gøre, og tåler derfor ingen sammenligning. Jeg tror ikke, der findes et entydigt svar på, hvad en mini MBA egentlig er. Ej heller hvad den indeholder af fag og pensum, det varierer fra udbyder til udbyder. Titlen er ikke en beskyttet titel og uddannelsen har pt. ingen akkreditering eller certificeringsordning. Det betyder, at der kan være mangel på en ensretning i fagligt fokus og kvalitet.

En MBA er en af, hvis ikke den mest anerkendte lederuddannelse i verden. Uddannelsen er en generel lederuddannelse, der giver indblik i et bredt spektrum af emner og fagområder. Jeg plejer at sige, at det er en 360 graders læring om det at drive en virksomhed. MBA-uddannelsen blev skabt af Harvard Business School for mere end 100 år siden og har siden da bredt sig til skoler i hele verden.

En Executive MBA betyder, at du læser uddannelsen på deltid, altså sammen med dit fuldtidsarbejde. Du kan også vælge at læse på fuld tid, her hedder det så, at man læser en MBA. At læse den på deltid tager naturligvis længere tid end, hvis du læser den på fuld tid. Indhold, kvalitet, kompendium m.m. er dog det samme.

Tror du jeg kan læse en MBA?

Det er et godt spørgsmål. Nu kender jeg personen bag spørgsmålet, og svaret er ja, det kan du. Generelt mener jeg, man kan, hvad man vil, men når det drejer sig om at læse en Exective MBA, altså sammen med et fuldtidsarbejde, så er der nogle parametre, der skal være på plads rundt omkring én.

Mentalt skal du være et godt sted i livet. Der må gerne være lidt ro på, sådan generelt. Her tænker jeg eksempelvis på om du har fået dine børn, at huset ikke skal bygges om etc.

Et vigtigt parameter er familien. De skal være med på og have forståelse for, at du i perioden på 2-3 år bliver en kende asocial. Det er nemlig især på den front, man må sortere fra. Din partner skal også være indforstået med, at det fylder så meget, at det, der kommer ud af din mund, i 90% af tilfældene har MBA’en som omdrejningspunkt. Med andre ord, det er ikke bare dig, der skal være indstillet på, at dit liv forandres i en kortere periode på 2-3 år. Det er hele familien der skal være med på det.

Rent økonomisk kan der også være noget, der skal afklares. Ofte finansieres dele af eller det hele af din arbejdsgiver. Det betyder dog ikke, at der ikke er udgifter forbundet med at læse. Der er studieture, hvor der helt naturligt ryger lidt ekstra. Under forløbet inspireres du af litteratur, der ligger udover pensum, ligesom mad udefra også kan blive en post der øges, i hvert fald i mit tilfælde.

Hvorfor er akkreditering af skolen vigtigt?

Det er vigtigt, at du sikrer, at den hårde rejse du er ved at begive dig ud på, har en høj akkreditering. Det er nemlig din garanti for, at MBA-programmet, fakultetet og skolen lever op til de internationale regler og standarder, der gælder for en MBA-uddannelse. Særligt i forhold til det fagligt indhold. Den rangerer også skolerne. Niveauet hos MBA skoler rundt om i verdenen er svingende, derfor er behovet for AMBAs akkreditering af helt afgørende betydning for, at skolerne kan tiltrække studerende. Jo højere jo bedre.

AVT Business School blev her i 2018 tildelt den maksimale 5 års re-akkreditering, som er den højeste udmærkelse, AMBA tilbyder. Som færdiguddannet MBA’er er det fortsat lige så vigtigt, at den skole, man graduerer fra, opnår en høj akkreditering. Det sikrer nemlig, at værdien af din MBA vedbliver at være høj.

Da AVT fik tildelt re-akkrediteringen, blev der lagt vægt på AVTs internationalt anerkendte fakultet, flotte lokaler placeret centralt i København samt en høj akademisk kvalitet. Jeg var selv en del af den gruppe af alumner, der mødte komiteen for at besvare spørgsmål. Det var en store ære at blive inviteret ind i dette fora og en yderst spændende oplevelse at være med til. Komiteen udtalte i akkrediteringen, at ”denne kvalitet sås også hos de studerende, hvor komiteen efter møder med de studerende bedømte, at de studerende havde så gode kvaliteter og i en sådan kaliber, der ville være misundt af mange akkrediterede Executive MBA-udbydere”. WOW siger jeg bare. Det er mig!

Hvordan spørger man sin arbejdsgiver om at få en MBA?

En MBA har stor personlig værdi, men den har lige så stor værdi for den virksomhed, du er ansat i. Især hvis virksomheder er klar til at udfordre dine nye kompetencer ved at tilbyde dig mere ansvar og nye opgaver. Sådan er det jo langt fra altid. Alligevel er det win-win for begge parter. Dels opnår virksomheden, at du fastholdes og motiveres, men du bliver også en rollemodel for flere af dine kollegaer og en kulturbærer af, at gør du det godt, ja så er virksomheden villig til at investere i medarbejderne.

Du opnår en bred forretningsforståelse og en strategisk indsigt, som kan give organisationen nye udviklingsperspektiver, og din leder kan i dine årlige 1:1 samtale vurdere dig på, om du lykkes i at bringe den nye teoretiske viden i spil i egen forretningsmæssige kontekst. Din udvikling af egne ledelsesevner stiger eksponentielt, hvilket øger din bevidsthed om udviklingen af egne medarbejdere.

MBA-modulerne har internationale kompetencer. Det betyder, at du opnår input ud fra en global forretningsorienteret referenceramme.

Under Executive MBA-studiet afleveres der et hav af opgaver og analyser. Grundideen er, at disse opgaver laves med udgangspunkt i den virksomhed, man er ansat i. Det betyder, at arbejdsgiveren opnår adgang til en stor mængde viden og initiativer til forbedring af egen situation. Et eksempel kan være om den prissætning et givent produktområde har, er det mest korrekte, eller det kan være en markedsanalyse i forbindelse med overvejelser om ny produkt lancering. Dette er blot 2 eksempler ud af mange.

Hvorfor gjorde du det? og hvilke tanker gjorde du dig inden?

Executive MBA har, siden jeg første gang hørte om det i midten af 90’erne, stået som en lysende stjerne. En lærer på Aalborg Katedralskole (gymnasiet) talte om denne uddannelse som noget helt helt særligt og nærmest uopnåeligt. Læren nævnte nogle af de helt store navne i erhvervslivet, primært udenlandske og primært mænd, der havde gennemgået denne uddannelse. Han viste os billeder, hvor de stod i de flotte kapper med den karakteristiske firkantede hat. Dem jeg hørte om, der havde gennemført en MBA, var rollemodeller, nogle jeg per definition respekterede og så op til. (Læs eventuel mere om dette i mit første afsnit af min MBA-rejse under lågen den 1. december)

Som i måske kan fornemme, har der ikke været de helt store tanker og perspektiver bag mit ønske. Det blev en ledestjerne gennem årene, og jeg kom i mål 5. november 2016.

Hvad kan man egentlig bruge en MBA til?

Nogle gør det som et målrettet step på en karriere vej, andre af interesse. For mit vedkommende har jeg aldrig haft en målsætning om, hvad jeg vil bruge uddannelsen til. Jeg har bare ”altid” været klar over, at dette seje bevis ville jeg have. Sådan lidt som Navy SEALs, forestiller jeg mig. Eller når man har gennemført uddannelsen i Frømandskorpset og får sin udtalelse. Det er et bevis for de seje. Dem der kan holde ud og holde hovedet koldt.

I de blogposts, der handler om de forskellige fagmoduler, har jeg forsøgt at beskrive den værdi jeg har fået ud af hvert modul. Den generelle viden om alle aspekter af at drive en virksomhed og forståelsen herfor, giver en styrke og robusthed i mit professionelle liv.

Man tvinges ud af sin navlebeskuende hverdag og får øjnene op for andre måder og virkemidler.

Min selvtillid er vokset, og troen på mig selv og værdien af mig er steget. Det er en hård men fantastisk rejse, hvor du opnår en helt unik adgang til et netværk med personer fra mange forskellige brancher, såvel nationalt som internationalt.

Skal man være People Manager for at læse en MBA?

Der er krav til en vis årrække af ledererfaring, afhængigt af om du læser en MBA eller en Executive MBA. Kontakt AVT Business School for at høre om kravene.

For mig havde det en kæmpe værdi at sidde i et lokale med 20 andre i alderen 35-55. Så store kompetencer samlet ét sted, giver input, perspektivering og vidensdeling på et niveau, jeg ikke tidligere har oplevet. Jeg vil mene, at alle kan få gavn af at læse en MBA, men det er klart, jo højere du er i systemet, jo mere kan du bruge de værktøjer, du får med dig i praksis. Sidder du eksempelvis som Account Executive, og har du kontakt med kunder, vil du opleve, at du ikke længere sidder i et møde, hvor du måske ikke helt mener, du er i stand til at tale med. Lige meget hvem der sidder om bordet, ved man noget om det emne, der måtte komme op. Altså så længe vi taler om virksomhedsdrift 😊

Er det hårdt?

Ja og nej 😊

En af de ting jeg i bagklogskabens lys kan se er, at den information jeg fik fra dem, jeg stillede det spørgsmål, inden jeg selv startede, gjorde mere skade end gavn. Det var nemlig mere skræmmebilleder, jeg fik sat op. Svar som: ”ja, du eksisterer praktisk taget ikke for omverdenen i 2-3 år” eller ”glæd dig til et liv, hvor du står op hver dag kl. 4 om morgenen for at læse. Løber fra kl. 6 til 6.30 for så at komme hjem og hjælpe børnene afsted. Efter de er lagt om aftenen, sidder du igen og læser til kl. 24 eller kl. 01 stykker”.

»Jeg gjorde meget ud af at planlægge. Jeg vidste præcis, hvornår jeg i løbet af ugedagene kunne arbejde længe og, hvornår jeg skulle læse.«

Ja for søren det var hårdt, og ja for søren der var ofringer. Men slet slet ikke på den måde. I hvert fald ikke for mig. Mine ofringer gik mere i retning af, at weekenderne var afsat til studier og opgaveskrivning. Det betød, at den sociale aktivitet var droslet helt ned til et minimum. Mit netværk blev på ingen måder dyrket (til gengæld var jeg i fuld gang med at opbygge et nyt) og kun de allernærmeste fik ja, når invitationerne kom in ad døren. Ydermere lever man i årene uden megen plads til spontanitet. Det betyder, at sidst i perioden er man ret så metaltræt. Der sker nemlig det, at når man ikke studere, så lever mange med og i hverdagens hamsterhjul, men har weekenderne til rådighed i en vis grad. Når man studerer, ja så fortsætter hamsterhjulet blot hen over weekenden.  Det betyder, at hjernen ikke får megen ro og den plads, der før har været til ”ikke lige at gide”, forsvinder.

Jeg gjorde meget ud af at planlægge. Jeg vidste præcis, hvornår jeg i løbet af ugedagene kunne arbejde længe, og hvornår jeg skulle læse. Jeg lærte at prioritere på benhård vis og at arbejde med buffer tid, såfremt en planlagt læseaften blev slået i stykker af uventet arbejdsbyrde eller hovedpine.

Perlerækken af moduler har også betydning for, hvor meget energi man bruger på det enkelte modul. Der vil altid være moduler, der falder én lettere end andre. Det betyder perioder med moduler, hvor jeg havde god erfaring i indholdet, tog mindre energi fra mig end de moduler, jeg kæmpede med.

Når så det er sagt, så skal man i al denne elendighed af anstrengelser 😊 også huske på, at det er noget af det mest givende, jeg har prøvet. At læse i en alder hvor man har så meget operationel erfaring, er en fuldstændig anderledes oplevelse end at studere som ung. Dels er det et kæmpe privilegium at få lov til at fordybe sig. På kontoret skal alt jo helst foregå i går, og en langsigtet plan er max 6 måneder. I 2 år fik jeg lov til at grave mig ned i mange forskellige emner, der alle kunne perspektiveres i forhold til mit arbejde. Min værktøjskasse blev fyldt op med kvalitetsværktøj og et nyt fantastisk netværk voksede sig tæt og stor.

Hvad ville du gøre anderledes?

Egentlig ikke ret meget.

Jeg ville vælge nomineret studietid og ikke fast track. Årsagen til det er ganske enkelt, at den ”lille” mængde luft, der trods alt er mellem modulerne, bliver en mangelvare over tid på fast track delen.

Jeg begyndte studiet, da jeg var 43. Hvis jeg skal nævne en ting mere, vil det være, at det var lykkedes mig at begynde studiet 5-8 år tidligere. Mit generelle energiniveau var højere i midten af 30erne, end det er i midten af 40 årene, hvilket er den eneste årsag. Om det reelt havde gjort en forskel ved jeg naturligvis ikke. Jeg plejer at være kendt for at have et ret højt energiniveau, så måske ville det ikke have betydet en reel forskel for mig.

Du kan stadig nå at deltage i julekonkurrencerne ved at like artiklen her på LinkedIn og signe up til nyhedsbrevet på ladyboss.dk. Der er flotte præmier at vinde.