24. december – Endelig blev det Jul og tid til refleksion over 24 artikler om min Executive MBA-rejse.

Tid til refleksion. Lidt fra René, lidt fra Jasmin og lidt fra mig selv.

24. december


Image
»Ja, jeg er blevet et gladere menneske. Det er en milepæl i mit liv. En stjerne på himmelen der altid lyser ned på mine skuldre med velfortjente klap. I DID IT!!«


Jeg må blankt erkende, at det at takke ja til denne udfordring, at beskrive min Executive MBA-rejse i sig selv har været et stort tilbageblik og refleksion over, hvad uddannelsen egentlig lærte mig. Der har været genopfriskninger og glæde over de fag, jeg holdt mest af, men i lige så høj grad frustrationer over at skulle skrive om emner, jeg dengang som nu finder svære. Der har været fag, hvor jeg har diskuteret højt og inderligt med min mand (den stakkel), fordi han ikke forstod, hvad jeg skrev og /eller ikke mente, det var det, jeg havde lært. Og hvem er han i øvrigt til at vide, hvad jeg har lært!! Hhrrrmmffff! 😉

Måske sidder I også og tænker, hvad pokker jeg mente i nogle af mine artikler. Fortvivl ikke, der er hjælp at hente hos AVT Business School 😊. Jeg har ikke bare skulle kæmpe med at huske men også med at forsøge at beskrive så meget som muligt i danske termer. Udfordringerne opstår her, dels fordi jeg blev undervist på engelsk, teorien var på engelsk, og jeg har i mange år arbejdet i en engelsksproget koncern. Der er således ord og vendinger, jeg i min hverdag ikke selv bruger på dansk.

Jeg må også erkende, at jeg under forløbet har været ramt af ’sceneskræk’. Her sidder jeg og beskriver moduler og teori og, hvad jeg har lært, og der sidder helt sikkert folk derude, som ved meget mere om det modul, end jeg selv gør. Helt til grin ønsker jeg jo heller ikke at blive.

En ting er jeg især overbevist om, og det er, at såfremt mine kollegaer i INOVA Energy har læst med, ja så vil de helt sikkert sidde tilbage og tænke ’hvad pokker, har hun virkelig lært det? Det mærker vi sørme ikke meget til’.  Her kan jeg kun håbe, at om end jeg kun har kradset i overfladen i beskrivelsen af hvert modul, at den refleksion det har givet mig igen at se på alle fagene og nogle af teorierne vil flytte mig endnu et step op, og at jeg trods alt møder op i en forbedret version her efter nytår.

Jeg har i alt skrevet næsten 20.000 ord for at beskrive min MBA-rejse og har stadig kun kradset i overfladen i forhold til at beskrive alt det en Executive MBA rejse nu engang er. Til sammenligning svarer det til lidt under det dobbelte af, hvad omfanget af min hovedopgave fyldte. Til gengæld er det intet mod det samlede antal af ord, jeg har skrevet fordelt over den samlede mængde af opgaver på studiet samt tilhørende noter.

Hvad siger familien?

Yasmin på 20: ’Da jeg først fik indblik i hvad en MBA-uddannelse er, ville jeg også læse sådan en på et tidspunkt. Under processen fandt jeg ud af, at det slet ikke er noget for mig. Ikke med mindre jeg har minimum tre au-pair-piger’.

René (hans alder udelader jeg 😉) ’Det var selvfølgelig en anderledes hård tid med meget lidt form for tid til spontanitet. Som partner til én, der ønsker at erhverve sig en MBA, vil jeg anbefale, at de på forhånd bør afklare, om deres partner er parat til at yde den rette opbakning i den tid det tager.

Når beslutningen så er taget, vil jeg sige til partneren, at de skal involvere sig i deres partners studie. Dette er fordi, de faktisk selv kan lære en masse af at være aktiv med på sidelinjen. Samtalerne med sin studerende partner vil uvægerligt have omdrejningspunkt i studierne, så i min optik et det er opportun mulighed for at give sit eget vidensniveau et løft.

Ydermere vil det også hjælpe den studerende med den sparring, der er behov for under en så krævende uddannelse. Det var næsten som om, at det ikke kun var Heidi, der læste en MBA, men os begge”.

Lidt tips…

De karakterer der gives, er delt i to. Der er dels den eksamensgivende karakter. Hvert modul afsluttes med en eksamen. Der gives også karakter for aktiv og bidragende deltagelse i løbet af undervisningen. Her er det selvfølgelig en fordel at møde op så velforberedt som muligt. Ikke ’kun’ i form af at have læst pensum, men i særdeleshed også ved at have undersøgt lidt ekstra om emnet. Udover pensum. Perspektiveringen til ens egen dagligdag er også et vigtigt input, som professoren af det givne modul vægter højt.

Så længe man læser, har man adgang til Harvard Business Review og Wall Street Journal, hvor der er meget spændende læsestof og dermed mange spændende perspektiveringer at hente.

Jeg valgte fast track, hvilket betød, at jeg på 1½ år kæmpede mig igennem. Min bevæggrund for dette valg var ret simpelt. Jeg antog at summen af ’smerte’ ville være lige stor, hvad enten jeg brugte 3 år eller 1½. Hvem vil ikke hellere udstå smerte i kortere tid?

I bagklogskabens lys bliver alting jo lettere. I dag ville jeg måske nok have valgt 2 år. Det er ikke uddannelsen i sig selv, der gør det. Det at passe sit arbejde på samme niveau, som når man ikke er under uddannelse, være en del af en familie, passe på sig selv og læse en MBA på samme tid er i sig selv rigtig rigtig krævende. Et fast track forkorter rigtigt nok perioden, man skal stå igennem, men man får ikke rigtig nogle pauser.

De mange moduler kører som perler på en snor. De af mine studiekammerater (de fleste) der havde valgt den 2-årige, fik lige lidt mere luft. Den luft ville have været nyttig at have haft på det personlige plan. Omvendt tror jeg klart, at jeg havde den fordel, at jeg holdt momentum. Det betød, at jeg ikke nåede at opleve ’friheden’ mellem moduler og eksaminer. Når et modul var afsluttet, var det straks i gang med det næste. Hamsterhjulet var i konstante svingninger.

Køb dem! De mange inspirerende fagbøger du støder på under MBA rejsen. Det kan virke overvældende at skulle købe bøger udover pensum. Men sandsynligheden for, at du får det gjort efter studiet, daler drastisk. Dem, jeg købte undervejs, er blevet læst.

Hvor er jeg stolt!

Det er intet mindre end en fantastisk gave at give sig selv, at læse en Executive MBA. Det betyder tid til at dygtiggøre sig, tid til at fordybe sig og til at bevæge sig i inspirerende studiemiljøer. Tid til at reflektere over teori og praksis på en måde, som man aldrig før har kunnet grundet de mange år på arbejdsmarkedet.

Var det hårdere end jeg havde regnet med? Ja! Man kan ikke sætte sig ind i, hvad det vil sige at læse fuld tid samtidig med, at man har det fulde arbejdsansvar. Men jeg har fået så meget mere igen. Jeg er pave stolt af at have kæmpe så meget for det, både før og under studiet. Stolt af at kunne sige at netop den rejse foretog jeg mig. Stolt over at have fået et så stort og inspirerende netværk fra så mange forskellige brancher.

Uddannelsen har ikke gjort mig til et vidunder, men det har forøget min værdi og styrket troen på mig selv. Ja, jeg er blevet et gladere menneske. Det er en milepæl i mit liv. En stjerne på himmelen der altid lyser ned på mine skuldre med velfortjente klap. I DID IT!!

Tusind tak for alt den positive feedback jeg har modtaget i løbet af december. I januar finder vi de 8 vindere af pladserne hos AVT Business School og de 3 vindere af gavekortene til IMERCO, Bog&Idé og Tivoli. Læs mere her på ladyboss bag låge 20.

Af hjertet TAK fordi I læste med.

Jeg ønsker jer alle en rigtig dejlig juleaften samt et sundt og lykkebringende 2019.