18. december – Corporate Entrepreneurship

Corporate Entrepreneurship

18. december


Image
»Vi tog en test af vores entreprenante DNA, og det kommer måske ikke som den helt store overraskelse, at mit samlede resultat af testen lå på en 93% score«.


’Entrepreneurs are defined by their actions, not by size of organization, they work within’. Sådan siger et citat af Paul Burns. Det er vigtigt at være bevist om, hvordan iværksætterkultur opstår i forskellige situationer, altså hvordan entreprenørskabet igangsættes og trives. Men det er i lige så høj grad vigtigt at kunne analysere, hvordan man kan få den frem. Især i de større organisationer.

En del af nøglen til iværksætteri er at forstå, hvad innovation er, og hvad innovation indebærer. En del af dette er også at lære at forstå, hvordan man i en organisation kan udøve iværksætteri, og hvad det indebærer. Forskellen på innovation og iværksætteri er, at iværksætteren ikke nødvendigvis har opfundet idéen, tanken eller grundlaget for virksomheden, men at man bygger virksomheden eller projektet op fra start.

Modulet overraskede mig på den måde, at det blev en kende mere teoretisk, eller langhåret om man vil, end jeg havde forventet.

Hvad lærte jeg?

Iværksætteri medfører liv og forandring, ja så langt var jeg med. At det kan initiere og danne grundlag til forandringer, der kan påvirke nye organisatoriske retninger, måske endda helt nye organisationer. Ja så langt var jeg også med. Selvfølgelig kan det også skabe nye eller ændrede produkter, processor eller metoder og meget mere.

Teorien bag faget viste, at det ikke kun er i praksis, at iværksætteri er vigtigt. Der kan være store kræfter på spil, når iværksætteri trives. Kræfter der både styrker økonomi og samfund. Da den kan arbejde på mange forskellige niveauer, udøves den af mange forskellige mennesker med mange forskellige baggrunde, alder, på tværs af geografi, køn, religion osv. Og på en og samme tid styrker iværksætteri eller iværksætterånd mennesket, holdånden, virksomhedskulturen og meget mere. Det var her jeg måtte spidse blyanten og slå lyttelapperne HELT ud.

Der, hvor det for alvor blev spændende, var, da vi blev introduceret til ‘den entreprenante personlighed’. Det vil sige en person, der er kendetegnet ved at have et stærkt behov for at opnå noget; én der kan lide at have ansvar, én der søger muligheder og bruger andre ressourcer til at opnå mål og gennemføre planer; én der mener, at man besidder eller er i stand til at tilegne sig den viden, der skal til for at lykkes, som er innovativ og villig til at tage en kalkuleret risiko.

Mit entreprenante DNA

Vi tog en test, og det kommer måske ikke som den helt store overraskelse, at mit samlede resultat af testen lå på en 93% score. Det vil sige, at 93% af mit DNA har entreprenante tendenser.

Er jeg så født med de gener, eller er det noget jeg ad årene har lært mig eller er blevet formet til?

Forskning tyder på, at gener spiller en større rolle i at danne karaktertræk, som fx selvkontrol (autonomi). Der er træk ved mig selv, jeg ser stamme fra mine forældre. Min stærke tro i almindelighed, autonomi og høj intern kontrol samt troen på, at indsatsen betaler sig, er nogle af områderne.

Ser jeg tilbage på min professionelle karriere, forekommer det mig, at mit iværksætteri måske snarere kommer fra, hvad og hvem jeg lærte fra i mine første år på arbejdsmarkedet. Opfinderen Lasse Hessel har med AQUA-WALL® sat et meget stort præg på min interesse for entreprenørskabet.

Psykiateren David McClelland siger, at ‘Entrepreneurs has a desire to do well. Not so much for the sake of social recognition or prestige, but for the sake of an inner feeling of personal accomplishment’. Lige nøjagtigt den følelse husker jeg, for den kender jeg noget så godt.

Har du lyst til at se, hvad dit entreprenante DNA siger, så kan du tage testen her http://www.get2test.net/

Husk at deltage i julekonkurrencen, hvor du bl.a. kan vinde en plads på Executive MBA-enkeltfag i Disruptive Innovation med Harvard professor Rory McDonald. Du deltager ved at like artiklen på LinkedIn og ved at tilmelde dig nyhedsbrev her på ladyboss.dk og på avt.dk.