15. december – Corporate law

Corporate law

15. december


Image
»De fleste professorer på studiet har imponeret mig. Jeg må dog erkende, at jeg blev en lille bitte smule starstruck, da det gik op for mig, at professoren i dette fag var selveste Søren Friis Hansen.«


‘Jura kræver ikke lysende intelligens. Blot almindelig sund fornuft og nogenlunde rene negle’ påstår John Mortimer. Jeg synes nu nok, min intelligens blev sat på prøve i introduktionen til selskabsret, og mine negle var i hvert fald rene!

Hvad lærte jeg?

Selskaber er byggestenene i alle forretninger rundt om i verden. Selskabsformen danner retsgrundlaget for alle virksomheder. Nøglestenene i selskabsret er de samme i langt de fleste nationer rundt omkring i verden. Modulet introducerede mig til viden om og redskaber til at identificere de centrale selskabsretslige problemstillinger, aktionærer og ledelse står over for, når man har ansvaret for et selskab.

Det er nemt at komme på glatis her, men vi arbejdede med selskabsret, hvor juridisk personlighed, aktieselskaber, personlige selskaber, anpartsselskaber, omsættelige aktier, uddelegeret forvaltning og investor ejerskab er essensen.

Vi blev introduceret til de forskellige typer af selskaber, herunder selskaber med begrænset ansvar, de forskellige former for aktieselskaber, herunder børsnoterede selskaber, der er omfattet af en række særlige krav. De retlige rammer for Corporate Governance og virksomhedernes sociale ansvar var også en del af modulet.

Vi talte om generalforsamlinger og vigtigheden af disse samt ansvaret og, hvor det er placeret. Betydningen af aktiestørrelsen for at man har indflydelse samt fusioner og selskabsspaltning.

I EU er selskabsretten harmoniseret. Vi gennemgik de fælles principper for selskabsretten i EU samt de seneste fremførte lovforslag, ligesom selskabsretslige domme og kendelser var en del af pensum og gruppedebatterne.

De fleste professorer på studiet har imponeret mig. Jeg må dog erkende, at jeg blev en lille bitte smule starstruck, da det gik op for mig, at professoren i dette fag var selveste Søren Friis Hansen. I øvrigt en af de få danske professorer, vi havde på studiet. Søren er legendarisk, synes jeg.

Hvordan bruger jeg det i dag?

Det, jeg har med mig fra det modul, er ikke så mange fakta. Dem husker jeg ikke. Men det er bevidstheden om, at der er områder, vi skal være obs. på at gøre på en bestemt måde samt ansvar i forhold til selskabsformer og roller. Aktiefordelingen og vigtigheden heraf er også noget, jeg tog med derfra. Modulet fik også gjort mig tryg i at bruge de forskellige lovparagraffer i forhold til at undersøge og tilegne mig viden om specifikke områder. Det har klart været et godt område at få viden om i forhold til at være selvstændig.

Hvis jeg reflekterer over, hvad jeg ville have været, hvis jeg ikke skulle lave det, jeg gør i dag, ville det helt klart være at læse jura. Det er ikke fordi, jeg på nogen måder fortryder den måde, hvorpå min karrierevej har snoet sig. Men et ordsprog siger, at viden er magt, og jeg må tilstå, at kan man jonglere rundt i de forskellige lovparagraffer, ja så er man på mange områder godt hjulpet på vej. Ikke bare som selvstændig men også når jeg tænker på alle de mange udbud, jeg i min tid i HP har læst og besvaret. Det var ikke sjældent set, at vinderen blev fundet ud fra en juridisk genistreg. ” Min beslutning er taget. Forvir mig ikke med kendsgerninger” 😊

Husk julekonkurrencen, som du kan læse mere om her på ladyboss.dk. Der er en række flotte præmier. Tilmeld dig nyhedsbrevet her på ladyboss.dk og avt.dk.