1. december – Hvordan jeg blev en af DEM!

Hvordan jeg blev en af DEM!

1. december


Image
»Det var derfor en kæmpe forløsning, da min tidligere arbejdsplads HP (Hewlett-Packard) ”endelig” sagde go.«


Altså en af dem jeg i årevis har forgudet!  All right – det er måske så meget sagt, men før den dag jeg påbegyndte den store rejse at læse en Executive MBA, var det ikke desto mindre det, jeg anså dem, der allerede havde en Executive MBA-eksamen i tasken for at være.

Her på den anden side af rejsen oplever jeg en stadig stigende interesse fra folk omkring mig, der vil vide, hvad det vil sige at læse en Executive MBA. Hvad har jeg lært? Hvad har jeg fået ud af de enkelte fag? og hvordan har jeg brugt det i min hverdag. Hvad har det kostede mig på privatfronten og meget mere.

Jeg håber du har lyst til at læse med, når jeg i december måned hver dag åbner for en ny låge med oplevelser fra min MBA-tid, fra før jeg gik i gang og til nu, hvor jeg flere gange om ugen med et stort smil hilser på min hat, når jeg går ned fra 1. salen i vores hjem.

Executive MBA (Master in Business Administration) har siden jeg første gang hørte om det i midten af 90’erne stået som en lysende stjerne for mig. Denne 360 graders indlæring i hvordan en virksomhed fungerer, har for mig altid været en meget attraktiv viden, jeg gerne ville tilegne mig. Dem, jeg hørte om, der havde gennemført en Executive MBA, var rollemodeller, som jeg per definition respekterede og så op til.

Hvad der præcist ligger til grund for min betagelse, eller besættelse om man vil, er lidt uklart. Det siges, at hvis man fortæller en løgn nok gange, bliver den til sidst til virkelighed. I hvert fald for den der fortæller løgnen. Hvis det også er sådan med visualisering, kan det være en af årsagerne.

Fra jeg første gang så et billede af en person der graduerede sin MBA, brændte det sig fast på min nethinde. Nuvel, ansigtet var skiftet ud med mit eget. Helt ligesom når man dumpes af en kæreste, og finder alle billeder, klipper kæresten ud og indsætter Brad Pitt i stedet. Billedet blev gennem årene til en film af mig, der troner frem på podiet i fuldt ornat. Høj og rank (og tynd, og smuk og flot 😊) indhyllet i en lang funklende kappe og dén ”firkantede” hat. I slowmotion løfter jeg min højre hånd og flytter kvasten fra højre til venstre side. På Dean’s ”1-2-3” kaster jeg min hat højt op i luften, og hele min krop fyldes med varme. Antallet af visninger i de 15-20 år der gik fra min første introduktion og til jeg rent faktisk stod der selv, er nok til at sikre mig en top 3 plads på listen over de mest sete YouTube videoer.

En del af årsagen kan også være, at jeg har skulle kæmpe hårdt og længe (tenderende at plage) for at opnå adgang. En Executive MBA koster på den gode side af 350.000 af de danske kroner, og er derfor ikke alle forundt. En kamp der skal planlægges og startes tidligt i karrieren.

Behøver jeg sige, at det var en kæmpe forløsning, da min tidligere arbejdsplads HP (Hewlett-Packard) endelig sagde ”go”. Jeg var høj af eufori. Hvad? Hvordan? Hvornår? – og så kom tvivlen! Det er underligt, hvordan jeg i alle de år hvor det ikke var muligt at få adgang, ikke tvivlede på mine evner en eneste gang. Da startskuddet lød, væltede de negative tanker og følelser til gengæld ind over mig.

Var jeg overhovedet dygtig nok til at komme igennem en sådan uddannelse? Kunne jeg bestå eksamen? Kunne jeg blive en af dem, som jeg i så mange år havde set op til? Jeg tvivlede.

I denne tvivlende periode var jeg dog fuldt ud klar over, at chancen ikke skulle forpasses. Jeg begyndte at undersøge de forskellige skolemuligheder, og valget faldt på AVT Business School, der ligger lige midt i hjertet af København.

Da valg af skole var på plads, kom spørgsmålet om valg af læseperiode. Ville jeg læse den samlede uddannelse over 2, 3 eller 4 år? Dels betyder det noget for prisen af hele uddannelsen men det mentale i på forhånd at vide, at nu skal jeg stå dette igennem i mange måneder og flere år, var en vigtig parameter for mig.

Rejsen begyndte den 12. marts 2015. For overhovedet at få adgang til Executive MBA-studiet, skulle jeg bestå Certificate in Business Administration (CBA). Det svarer til første tredje del af en Executive MBA og er en selvstændig lederuddannelse, der giver en grundlæggende viden om virksomhedsrelaterede relevante emner, fagområder og en række værdifulde redskaber til at blive en endnu bedre leder.

CBA’en er ligesom resten af Executive MBA’en opbygget af moduler, der alle har undervisning efterfulgt af en karaktergivende eksamensopgave. Hvert modul indeholder en masse læsestof i form af teori (bøger, artikler og cases fra det virkelige erhvervsliv), 2-3 undervisningsdage og så en afsluttende eksamen, som består af en skriftlig opgave enten gruppeopgave eller individuel opgave. Opgaven skulle bestås, og vi fik karakterer efter den amerikanske skala, hvor A således er højst opnåelig karakter.

Under studiet var vi på en super spændende tur til Harvard University. Jeg var overvældet af ærefrygt, da jeg trådte mine første skridt på campus. Det var historisk og nutidigt på en og samme tid, og jeg måtte flere gange knibe mig lidt i armen. Alene biblioteket er helt utroligt fantastisk, hvor jeg kunne have bosat mig omgivet af – ja litteratur, historik, læselamper, træborde etc. Tænk hvis væggene kunne tale! Det var et magisk øjeblik.

Det tog 8 måneder at gennemføre CBA uddannelsen, der blev afsluttet med en hovedopgave SPA (Strategic Project Assignment). Opgaven forsvares under en mundtlig eksamen med ekstern censor. Jeg modtog et separat diplom den dag, vi graduerede.

Jeg håber, jeg har fanget din nysgerrighed. I morgen fortæller jeg, hvad der var det første jeg lærte? Noget der var helt fundamentalt for, at jeg overhovedet kunne komme i gang med studiet, og som jeg i stor stil bruger den dag i dag. Læs med når andet afsnit i min MBA-julekalender postes her og på ladyboss.dk.

Du deltager i konkurrencen ved at like artiklen på LinkedIn og at tilmelde dig nyhedsbrevet på www.ladyboss.dk. Her kan du også læse mere om konkurrencen, hvor mange lodder du kan opnå og så selvfølgelig præmierne.